Cappuccino a ďalšie: ako správne pripravovať mliečne kávové nápoje

Cappuccino a ďalšie: ako správne pripravovať mliečne kávové nápoje

Mliečne kávové nápoje, akými sú napríklad Cappuccino alebo Caffe au Lait, sú v spoločnosti obľúbené pre svoju jemnosť a lahodnosť. Zatiaľ čo sa niektorí ľudia na zmes kávy s mliekom dívajú skepticky, iní sa v tejto kombinácii chutí vyžívajú. Čo je pre mliečne kávové nápoje typické a ako vyzerá ich správna príprava? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.
Cappuccino – ako vzniklo a čo je pre neho typické
     Cappuccino má svoj pôvod v Taliansku, kde prišli na to, aké výborné je spojenie Espressa, mlieka a mliečnej peny v pomere po tretinách. Podľa jednej z rady historiek, ktoré hovoria o vzniku pomenovania tohto nápoja, získalo Cappuccino svoj názov podľa kapucní talianskych mníchov. Ich kapucne mali totiž krémovo hnedú farbu, teda rovnakú, akú má nápoj. Rovnako ako ostatné mliečne nápoje, i Cappuccino je obľúbené najmä u nežnejšej časti populácie. Pijú ho skôr milovníci kávy- začiatočníci, na ktorých sú ostatné spôsoby prípravy kávy, napríklad Espresso, príliš silné. Typické je, že mliečne kávové nápoje, medzi ktoré Cappuccino zaraďujeme, majú silnú socializačnú funkciu. To znamená, že pokiaľ ideme s niekým na kávu, skôr si dáme mliečny kávový nápoj, než napríklad Ristretto. S Cappuccinom a inými kávovými nápojmi, v ktorých figuruje zjemňujúce mlieko, sa spája predstava posedenia, pokojného rozprávania a pomalého popíjania z dvojdecovej šálky.

     Dnes si môžeme pripraviť aj Cappuccino s nespočetným množstvom príchutí – pokročilí milovníci kávy sa tomu ale bránia. Cappuccino však môžeme rozlišovať na základe lokálnych špecifík – napríklad španielske Cortado alebo austrálske Flat White.

Ebenica Cappuccino

Ako správne pripraviť Cappuccino
Cappuccino sa obvykle servíruje v šálke, ktorej objem nepresahuje 150-180 ml. Jeho základom je 30 ml Espressa a teplé mlieko, pričom pôvodná talianska receptúra vyžaduje 2 cm vysokú, hustú penu. Dnes sa stretávame skôr s tzv. Seattle Style Cappuccino, ktoré má skôr mikropenu. Je to práve ona, čo na Cappuccine ľudia tak zbožňujú.

Neprehliadnite:
Mliečne kávové špeciality: latte, macchiato a latte macchiato
     Cappuccino by sa malo pripravovať v nerezovej kanvičke. Čo sa mlieka týka, stopercentne by nemalo ísť o iné než o plnotučné, pričom aj profesionálom sa pri jeho príprave osvedčilo napríklad Lascato. Plnotučné mlieko sa používa z toho dôvodu, že obsahuje vyšší podiel bielkovín a pena z neho vytvorená je súdržná.

     Vychladené mlieko nalejeme do tretiny až polovice kanvičky, po odstreknutí skondenzovanej pary ponoríme trysku do mlieka a začneme ho ohrievať a peniť. Teplota nesmie prekročiť 70°C.

     Do šálky, v ktorej budeme Cappuccino podávať, pripravíme 25-35 ml Espressa extrahovaného asi 25 sekúnd. Do Espressa potom vlejeme teplé a spenené mlieko tak, aby bola šálka úplne zarovnaná. Potom môžeme servírovať.

Ebenica Cappuccino

     Môže to pôsobiť veľmi jednoducho, opak je ale pravdou. Napeniť mlieko úplne správne, to vyžaduje zručnosť a tréning, veľakrát desiatky až stovky litrov mlieka. Je potrebné tiež myslieť na to, že správne Cappuccino má byť určené k okamžitej konzumácii, preto nesmie byť mliečna pena príliš horúca.

Neprehliadnite:
Alternatívne prípravy kávy, ktoré možno ani nepoznáte
     Mliečnu penu pri príprave nápoja nemôžeme naberať na lyžičku, napenené mlieko musíme liať z kanvice priamo do šálky a to až po okraj. Nič v štýle čapovaného piva.

Barista môže prekvapiť
     Pokiaľ barista pri príprave Cappuccina búcha kanvicou o bar, verte, že nemá zlý deň, len sa snaží rozbiť veľké bubliny v mlieku, aby bolo krémové a konzistentné. V takomto prípade naozaj vie čo robí. Bohužiaľ sa niekedy stáva, že potom automaticky do nápoja nasype škoricu, čo je chyba. Väčšina z nás sa po tejto kombinácii chutí pravdepodobne maškrtne olizne, ale automaticky by škorica do nápoja sypaná byť nemala.

     Skvelí baristi dokážu svojich zákazníkov potešiť nielen chuťou Cappuccina, ale aj jeho vzhľadom. Niektorí z nich totiž ovládajú LatteArt – umenie maľovať mliekom do Espressa. Pod ich rukami potom vznikajú v pene Cappuccina najrozmanitejšie obrazce – srdce, lístky, labute… Čo si len predstavíte.

Ebenica Cappuccino

     Milujete Cappuccino a je pre vás výzvou pripraviť si ho doma? Teraz už viete ako na to a nič vám nestojí v ceste. A pokiaľ by ste si chceli neskôr s Cappuccinom aj trochu viac pohrať, odporúčame vziať si do hľadáčika akciu Latte Art. Vytvoriť báječný kávový nápoj je skrátka… Umenie!
comments powered by Disqus