Džezva – príprava kávy na arabský spôsob

Džezva – príprava kávy na arabský spôsob

Počuli ste niekedy o džezve? Tušíte, čo to je? Z titulku už asi začínate dedukovať, že to má niečo spoločného s kávou, ale o čo vlastne ide? Vsadíme sa, že džezvu poznáte, možno jej len tak nehovoríte. Známa je aj pod názvom cezva, briki alebo ibrik. A skôr než k svojmu pôvodnému účelu ju ľudia dnes  používajú k výzdobe bytov.
Čo je džezva?
     Džezva je tradičná, obvykle z kovu vyrobená nádobka slúžiaca k príprave arabskej alebo tureckej kávy. Najčastejšie býva džezva medená a vo vnútri pocínovaná, smerom nahor sa zužuje, samotné hrdlo je však rozšírené a jeho súčasťou je „zobáčik“, ktorou sa káva ľahko nalieva. Samotná nádobka by pri príprave kávy v rukách pálila, preto k nej býva pripevnená rukoväť. Tvar džezvy  nie je náhodný – umožňuje veľmi rýchle dosiahnuť var vody.

     V prenesenom zmysle označuje výraz džezva okrem nádobky aj uskutočňovanú prípravu kávy v tejto nádobke.

Ako pripraviť kávu na arabský spôsob
     Prípravou kávy v džezve dosiahneme vytvorenie úplne iného nápoja, než aký vzniká pri tlakovej či zalievanej extrakcii. Nádobku naplníme do dvoch tretín vodou a prisypeme do nej cukor. Potom vsypeme i jemne namletú kávu (musí byť naozaj jemná asi ako púder, na mlynčekoch so stupnicou mletia je potrebné zvoliť ten najjemnejší stupeň) a postavíme nádobku na oheň. Na povrchu sa behom zahrievania začne vytvárať krusta, krátko nato začne káva bublať – v tu chvíľu ju odstavíme z ohňa. Káva nesmie v žiadnom prípade prejsť varom. Podávajte ju do malých šálok a dbajte na to, aby sa do nich nedostala jemná usadenina – tá by mala zostať v rozširujúcej sa časti nádobky. Celá príprava kávy v džezve trvá asi 15 minút. V priebehu nich si môžete z plných pľúc vychutnávať typickú silnú vôňu kávy so sladkým nádychom cukru.

Džezva, Ebenica

Čo ešte potrebujete? Oheň a mlynček

     Znie to možno banálne, ale je tomu tak. Variť totiž kávu v džezve na indukčnom variči je vskutku barbarstvo najťažšieho kalibru. Milovníci kávy túto problematickú otázku obvykle riešia, pokiaľ nemajú doma plynový sporák, malým kempingovým varičom. Samozrejme vám nesmie chýbať mlynček, v ktorom si kávu pred každým varením nameliete na veľmi drobný prášok. A džezva? Pokiaľ si ju nepriveziete z dovolenky, dá sa pomerne ľahko zohnať moderná smaltovaná a to i u nás v srdci Európy.

Nie je arabská káva ako arabská káva
     Naozaj si chcete pripraviť arabskú kávu? Počítajte s tým, že budete piť niečo úplne odlišné od toho, čo vám ako arabskú kávu naservírujú v kaviarni,  kde ide vo väčšine prípadov o kávu zalievanú. Nedá sa predpokladať, že by v uponáhľaných podnikoch namiesto rýchleho zaliatia kávy trpezlivo pripravovali 15 minút nápoj v džezve.

Džezva, Ebenica

     Práve v samozvanej arabskej káve, ktorú vám zalejú vodou v kaviarni, neucítite špecifickú chuť povareného cukru. Vždy tiež záleží na odrode kávy, ktorá je pri príprave prítomna.

     Naopak napríklad v hoteloch v arabských krajinách sa môžete s pravou džezvou stretnúť. Technika tu tak pokročila, že jej príprava je podobne zautomatizovaná ako príprava Espressa. Do vody v nádobke sa nasype káva a cukor a nádobka sa potom vloží do malého kávovaru, ktorý vodu ohreje na požadovanú teplotu.

     V arabských krajinách sa najčastejšie k príprave džezvy používa Robusta, za omnoho lepšiu voľbu ale považujeme kávu Signatura Alpha Classica, ktorú tvorí  80 % Arabica a  20 % Robusta. Ideálne je zaobstarať si zrnkovú kávu a tu bezprostredne pred prípravou nápoja pomlieť na jemný prášok.

Džezva, Ebenica

     Dostali ste ako suvenír zo vzdialených krajín džezvu? Nenechajte ju ležať ladom na poličke a pripravte si v nej kávu, na ktorej chuť nikdy nezabudnete. Špeciálnu nádobku si môžete kúpiť i v kamennom obchode či e-shope. Z varenia a popíjania kávy sa môže stať nádherný rituál. Prečo ho nezažiť na vlastnej koži?
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus