Najčastejšie spôsoby prípravy domácej kávy pre bežných smrteľníkov

Najčastejšie spôsoby prípravy domácej kávy pre bežných smrteľníkov

Niektorí z nás sa ráno prebudia a nemôžu vykonávať zložitejšiu činnosť, kým si nevypijú rannú kávu. Iní sa zase tešia z práce na okamžik, kedy si sadnú do kresla, vyložia nohy a za nič na svete sa nenechajú vyrušiť z popoludňajšej kávovej siesty. Chvíľka pokoja v teple domova s dobrou kávou je proste na nezaplatenie. Poďme sa pozrieť na 4 najčastejšie spôsoby, akými si kávu pripravujeme, keď si ju chceme vychutnať doma, ale ktoré zároveň pomaly strácajú na svojej popularite a ustupujú.
4 cesty k idylke
     Najčastejšie pijeme doma kávu pripravenú v moka kávovare, v klasickom kávovare s filtrom, v French Presse a tiež si s chuťou doprajeme instantnú kávu, ktorá veľakrát nemá s kvalitným nápojom nič spoločného. Okrem týchto 4 spôsobov prípravy sa pred časom do módy dostala príprava najrôznejších druhov káv pomocou kávovarov, ktoré plníme kapsulami.

Moka káva
     Moka káva sa pripravuje v moka kávovare, ktorý poznáme tiež pod názvom koťogo, za použitia vysokého tlaku vodnej pary. Tento princíp prípravy kávy je známy už od 30. rokov 20. storočia. Moka kávovary dostaneme v rôznych veľkostiach podľa toho, aký objem kávy sú schopné vyprodukovať. Káva z moka kávovaru je to prvé, čo si typický Talian ráno dopraje a čo ho vzpruží do doby, než navštívi prvú kaviareň.

Moka káva Ebenica

     A ako moka kávovar funguje? Do spodnej časti kávovaru nalejeme vodu (maximálne pod poistný ventil) a lievik naplníme čerstvo pomletou kávou. Medzi spodnou a vrchnou časťou kávovaru je sito. Všetko sa varí na miernom ohni, až sa začne vytvárať para. Tá vytlačí vriacu vodu cez lievik s kávou do hornej časti. Para prechádzajúca kávou vydáva syčivý zvuk. Ako náhle si v kanvičke niekoľkokrát kávu uvaríte, budete už počuť, kedy je hotovo a kedy je ten správny okamžik na vypnutie variča a odstavenie kanvice.

Filtrovaná káva
     Filtrovaná káva je notoricky známa pod označením prekvapkávaná a hocikto si ju ihneď spojí s kávou, ktorú nikdy nikto nedopije a keď už sa k tomu niekto odhodlá, vypije niekoľkokrát ohrievaný nápoj, ktorý príliš na chuti neustálym prihrievaním nezískal. Pokiaľ si ju ale pripravíme čerstvú, môžeme si ju náležite vychutnať. A ak hľadáte kávu na dlhšie popíjanie, tá filtrovaná vám k tomu môže skvelo poslúžiť.

Filtrovaná káva Ebenica

     Kávovary s filtrami na rozdiel od iných nepracujú s tlakom, ale spoliehajú len na prirodzenú extrakciu kávy vo vode. Po namletí čerstvej kávy ohrejeme vodu v kanvici. Ideálna teplota vody je 93°C. Kávu zalejeme tak, aby sa zaparila a necháme lúhovať 3-5 minúť, scedíme cez papierový filter a podávame. Jednoduché, lacné a efektné pre popoludňajší odpočinok.

French Press
     Veľmi jednoduchým spôsobom, ako si pripraviť vynikajúcu kávu, je použitie French Pressu. Zrnkovú kávu si nameliete a vsypete do French Pressu. Prelejete ju vodou, ktorej teplota by mala byť 93-94°C a necháte 4 minúty lúhovať. Množstvo môžete zvoliť podľa chuti, odporúča sa 35 g na 500 ml vody. Po 4 minútach stlačte filter až ku dnu French Pressu a podávajte.

French press Ebenica

Instantná káva
     Posledným spôsobom prípravy kávy, na ktorý sa v tomto článku zameriame, je instantná. Spočíva  len vsypaním požadovaného množstva kávy do šálky a v preliatí horúcou vodou. Dovoľujeme si tvrdiť, že tento spôsob v slovenských domácnostiach stále prevláda, aj keď instantná káva, s pravou a kvalitnou kávou nemá veľa spoločné.

     Za jej rozmach vďačíme Japoncom, ktorí patent na jej výrobu predali v roku 1910 Američanom. Najviac ju vždy ocenili vojaci na fronte, ktorí si nemohli dovoliť venovať príprave kávy viac času, než koľko bolo nevyhnutné pre samotné privedenie vody niekoľko stupňov pod bod varu. Instantná káva tak, ako ju poznáme, sa začala vyrábať v roku 1938, ale na trh sa rozšírila až v 50. rokoch 20. storočia.

     Instantná káva vzniká rozomletím kávových zŕn, ktoré sa pri spracovaní zalejú horúcou vodou. Zo vzniknutej zmesi sa scedí usadenina. Do kávového nápoja sa následne pridá chemická látka, s  pomocou ktorej dôjde k náhlemu ochladeniu a vysušeniu – výsledkom je vznik kryštálikov, ktoré tvoria instantnú kávu.

     Instantná káva teda obsahuje chemikálie, o ktorých väčšina z nás nevie. Podľa výrobcov je táto látka neškodná, obrázok si ale môže urobiť každý sám. Už k samotnej výrobe instantnej kávy sa nepoužíva kvalitná káva, ale menej kvalitná robusta. Pokiaľ sa vám robí nevoľno pri predstave tzv. dvojáka, asi pre vás nebude príliš milým zistením, že pri zaliati instantnej kávy vlastne dochádza k druhému preliatiu horúcou vodou a v hrnčeku sa vám práve takýto dvoják vytvorí.


     Predstavte si instantnú zemiakovú kašu. Instantné polievky, v ktorých sa to hemží glutamanmi. Alebo instantné nápoje, ktoré sú plné cukru. Je to pre vás nepekná predstava? Vo finále je ale rovnako tak nepekná predstava instantnej kávy. Ide o to isté. Aj keď sa v posledných rokoch urputne bránime nezdravému stravovaniu a výrobcovia instantných jedál a nápojov sa predbehujú v tom, čí produkt je menej chemický, instantná káva si stále nesie svoje renomé a stále je obľúbená a rozšírená.

     Doprajte si vo chvíľach odpočinku a pohody kvalitnú kávu pripravenú preverenými postupmi. Neodbíjajte sa instantnými náhradami, ktoré s kávou spája len zavádzajúci názov. Je toľko možností ako sa potešiť luxusnou chuťou. Skúste niektorú z nich!
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus