
Ako na domáce klobásky s Kenwood pomocníkom: recept krok za krokom
Pohodlne sa usaďte a začítajte sa do nasledujúcich riadkov. Predstavte si vôňu čerstvo vyúdeného chudého mäska, ktorého chuť pripomína nebeskú manu. Ako náhle sa prvé koliesko klobásky dotkne vášho jazyka, vo vašich ústach sa okamžite rozohreje ohňostroj lahodných chutí. Chudé mäso v kombinácii s jemne pikantnou chuťou cesnaku a papriky vám nedovolí s degustáciou prestať. Rascová aróma spolu s ľahko štipľavým čiernym korením bude onou pomyslenou koncovkou za touto jedinečnou hostinou. Plný tanier údeného pohostenia zmizne doslova ako mávnutím kúzelného prútika a v žalúdku sa vám rozleje slastný pocit, ktorý len tak niečo neprekoná…
Dosť bolo snenia!
Teraz sa vráťte späť do krutej reality a prehltnite sliny, ktoré sa vám v ústach zaručene nahromadili behom čítania prvého odseku. Nezúfajte ani rozhorčene nezatvárajte tento článok, sen o domácich klobáskach nie je nesplniteľný! Ich výrobu s naším jednoduchým receptom „krok za krokom“ zvládne takmer každý bez rozdielu. Pokiaľ máte doma alebo na chalupe udiareň a trošku voľného času, vyrobte si domáce údené klobásky, ktoré si zamilujete nie len vy, ale tiež vaša rodina a široký okruh priateľov z okolia. Z vlastných skúseností vieme, že kto raz tieto klobásky ochutná, už nikdy v supermarkete, ba ani v mäsiarstve nepozrie na iné. Tak teda, dosť bolo snenia – pusťme sa do práce!
Správne a chutné mäso je základ
Základom dobrých klobás je kvalitné a čerstvé mäso. Na sto kusov klobások po 10 dkg, potrebujeme zhruba 10 kilo mäsa. V dobrom mäsiarstve vyberte chudé bravčové pliecko a krkovičku, vedľa nešliapnete ani vtedy, ak siahnete po hovädzom prednom. Pre milovníkov mastnejších klobások odporúčame mäso doplniť chudším bôčikom - výsledok bude v tomto prípade úplne delikátny. Zakúpené mäso môžete nakrájať nožom, pri desiatich kilogramoch je však tento postup pomerne prácny a náročný na čas. Efektívnejšie je teda zvoliť kvalitný mlynček na mäso Kenwood, s ktorým je príprava mäsa k ďalšiemu spracovaniu mnohonásobne jednoduchšia. Jeho výkon totiž činí neuveriteľných 2000W, oproti klasickým mechanickým mlynčekom „na ručný pohon“ ide teda o absolútnu revolúciu vo svete domácich klobás! Mlynčeky na mäso výrobcu Kenwood spravidla disponujú 3 rôznymi kotúčmi pre jemné (3 mm), stredné (4,5mm) a hrubé (8 mm) mletie mäsa. Tu záleží výlučne na vašich preferenciách, ako veľké kúsky mäsa v klobáske „znesiete“. Výber konkrétneho mlynčeka teda prispôsobte jak svojej chuti, tak množstvu mäsa, ktoré hodláte ďalej spracovávať. Pokiaľ máte mäsa viac, zvoľte mlynček s väčším plniacim otvorom, ktorý je v našej ponuke zastúpený produktom Kenwood AT955.
Pridávame ďalšie nevyhnutné ingrediencie
Ako náhle mäso pomeliete, vložte ho do veľkej plastovej alebo sklenenej nádoby a prisypte 20 dkg soli, 20 dkg kvalitného cesnaku, balíček mletého čierneho korenia, hrsť rozdrvenej rasce, menšiu hrsť celej rasce, balíček sladkej mletej papriky a trochu štipľavej papriky podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte a v priebehu miešania prilejte zhruba asi liter vlažnej vody. Zmes mäsa, vody a korenia nechajte odležať na tmavom a chladnejšom mieste zhruba 3 dni. Jednotlivé chute sa vzájomne prepoja a vytvoria dokonalý koncert, ktorý rozohrá vaše chuťové poháriky nevídanými melódiami.
Ideme do finále
Ako náhle sa mäso uleží, pripravte si balíček bravčových čriev. Tie kúpite v každom lepšom mäsiarstve alebo údenárstve. Čreva rozpleťte a opláchnite vodou. Rozkúrte udiareň aspoň na 70 stupňov a ku kúreniu použite mäkké drevo. Teraz už nasleduje samotné plnenie mäsa do čriev a ukladanie. Aj teraz vám pomôže niektorý z mlynčekov Kenwood, ktoré disponujú tiež praktickými nadstavcami na prípravu čerstvých domácich klobás, párkov a kebbe. Tie je možné k robotu pripojiť a značným spôsobom si uľahčiť prácu. Začnite tým, že črevo na jeho začiatku (alebo konci, ak chcete) pevne zviažte povrázkom a natlačte doň mäso. Ako náhle sa vám bude zdať klobáska dostatočne dlhá, ďalším povrázkom ju zaviažte a tak pokračujte až do úplnej spotreby naloženého mäsa. Ako náhle budete mať klobásky pripravené, zaveste ich na tyče alebo špeciálne háčiky a vložte do udiarne. Teraz už kúrte výlučne slivkovým drevom a to po dobu 6 až 8 hodín. Veľký pozor si dávajte na teplotu v udiarni, ktorá by nemala prekročiť 100 stupňov Celzia. Ak máte možnosť, zhruba v 2/3 údenia prihoďte k drevu vetvičku borievky. Ta je onou pomyselnou čerešničkou na torte a tajnou radou nášho „vrchného údenára“ :)
Užite si zaslúžený výsledok
Ako náhle budú klobásky hotové, vyberte ich z udiarne a nechajte vychladnúť. Konzumovať ich následne môžete buďto v tejto podobe alebo krátko povarené vo vode. Teraz nám už neostáva nič iné, než vám popriať dobrú chuť a veľa vyúdených klobások!
Teraz sa vráťte späť do krutej reality a prehltnite sliny, ktoré sa vám v ústach zaručene nahromadili behom čítania prvého odseku. Nezúfajte ani rozhorčene nezatvárajte tento článok, sen o domácich klobáskach nie je nesplniteľný! Ich výrobu s naším jednoduchým receptom „krok za krokom“ zvládne takmer každý bez rozdielu. Pokiaľ máte doma alebo na chalupe udiareň a trošku voľného času, vyrobte si domáce údené klobásky, ktoré si zamilujete nie len vy, ale tiež vaša rodina a široký okruh priateľov z okolia. Z vlastných skúseností vieme, že kto raz tieto klobásky ochutná, už nikdy v supermarkete, ba ani v mäsiarstve nepozrie na iné. Tak teda, dosť bolo snenia – pusťme sa do práce!
Správne a chutné mäso je základ
Základom dobrých klobás je kvalitné a čerstvé mäso. Na sto kusov klobások po 10 dkg, potrebujeme zhruba 10 kilo mäsa. V dobrom mäsiarstve vyberte chudé bravčové pliecko a krkovičku, vedľa nešliapnete ani vtedy, ak siahnete po hovädzom prednom. Pre milovníkov mastnejších klobások odporúčame mäso doplniť chudším bôčikom - výsledok bude v tomto prípade úplne delikátny. Zakúpené mäso môžete nakrájať nožom, pri desiatich kilogramoch je však tento postup pomerne prácny a náročný na čas. Efektívnejšie je teda zvoliť kvalitný mlynček na mäso Kenwood, s ktorým je príprava mäsa k ďalšiemu spracovaniu mnohonásobne jednoduchšia. Jeho výkon totiž činí neuveriteľných 2000W, oproti klasickým mechanickým mlynčekom „na ručný pohon“ ide teda o absolútnu revolúciu vo svete domácich klobás! Mlynčeky na mäso výrobcu Kenwood spravidla disponujú 3 rôznymi kotúčmi pre jemné (3 mm), stredné (4,5mm) a hrubé (8 mm) mletie mäsa. Tu záleží výlučne na vašich preferenciách, ako veľké kúsky mäsa v klobáske „znesiete“. Výber konkrétneho mlynčeka teda prispôsobte jak svojej chuti, tak množstvu mäsa, ktoré hodláte ďalej spracovávať. Pokiaľ máte mäsa viac, zvoľte mlynček s väčším plniacim otvorom, ktorý je v našej ponuke zastúpený produktom Kenwood AT955.

Pridávame ďalšie nevyhnutné ingrediencie
Ako náhle mäso pomeliete, vložte ho do veľkej plastovej alebo sklenenej nádoby a prisypte 20 dkg soli, 20 dkg kvalitného cesnaku, balíček mletého čierneho korenia, hrsť rozdrvenej rasce, menšiu hrsť celej rasce, balíček sladkej mletej papriky a trochu štipľavej papriky podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte a v priebehu miešania prilejte zhruba asi liter vlažnej vody. Zmes mäsa, vody a korenia nechajte odležať na tmavom a chladnejšom mieste zhruba 3 dni. Jednotlivé chute sa vzájomne prepoja a vytvoria dokonalý koncert, ktorý rozohrá vaše chuťové poháriky nevídanými melódiami.

Ideme do finále
Ako náhle sa mäso uleží, pripravte si balíček bravčových čriev. Tie kúpite v každom lepšom mäsiarstve alebo údenárstve. Čreva rozpleťte a opláchnite vodou. Rozkúrte udiareň aspoň na 70 stupňov a ku kúreniu použite mäkké drevo. Teraz už nasleduje samotné plnenie mäsa do čriev a ukladanie. Aj teraz vám pomôže niektorý z mlynčekov Kenwood, ktoré disponujú tiež praktickými nadstavcami na prípravu čerstvých domácich klobás, párkov a kebbe. Tie je možné k robotu pripojiť a značným spôsobom si uľahčiť prácu. Začnite tým, že črevo na jeho začiatku (alebo konci, ak chcete) pevne zviažte povrázkom a natlačte doň mäso. Ako náhle sa vám bude zdať klobáska dostatočne dlhá, ďalším povrázkom ju zaviažte a tak pokračujte až do úplnej spotreby naloženého mäsa. Ako náhle budete mať klobásky pripravené, zaveste ich na tyče alebo špeciálne háčiky a vložte do udiarne. Teraz už kúrte výlučne slivkovým drevom a to po dobu 6 až 8 hodín. Veľký pozor si dávajte na teplotu v udiarni, ktorá by nemala prekročiť 100 stupňov Celzia. Ak máte možnosť, zhruba v 2/3 údenia prihoďte k drevu vetvičku borievky. Ta je onou pomyselnou čerešničkou na torte a tajnou radou nášho „vrchného údenára“ :)

Užite si zaslúžený výsledok
Ako náhle budú klobásky hotové, vyberte ich z udiarne a nechajte vychladnúť. Konzumovať ich následne môžete buďto v tejto podobe alebo krátko povarené vo vode. Teraz nám už neostáva nič iné, než vám popriať dobrú chuť a veľa vyúdených klobások!