Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás

Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás

Vdeli ste, že prvá rýchlovarná kanvica pochádza z ďalekej Mezopotámie a s tou dnešnou by ste si ju pravdepodobne vôbec nespojili. Bola z kameniny, ktorú postupne nahradili kanvice z odolnejších a menej krehkých materiálov. Vôbec prvá „moderná“ kanvica sa ale v našich kuchyniach objavila až v roku 1893. Bola však veľmi nepraktická, pretože výhrevné teleso nebolo možné ponoriť do vody. Dnešné možnosti varných kanvíc sú predsalen o niečo zaujímavejšie a komfortnejšie. Je však potrebné vedieť, ako sa o kanvicu správne starať, aby vydržala čo najdlhšie.
Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás

Správna starostlivosť v piatich jednoduchých krokoch
Medzi rokmi overené rýchlovarné kanvice nepochybne patria tie zo značky Zelmer. Tá sa môže pochváliť dizajnovými kúskami, ktoré sa hodia do modernej aj rustikálnej kuchyne.

Medzi najväčšie prednosti týchto kanvíc patrí nepochybne ich obrovský príkon (2 200 W), rovnako ako filter proti vodnému kameňu alebo ochrana proti chodu bez vody.

Aby vám ale kanvice (nielen značky Zelmer) slúžili niekoľko dlhých rokov, je potrebné vedieť, ako sa o nich správne starať. Tu je päť tipov:
1. Varte iba toľko vody, koľko (s)potrebujete: Potrebujete si zaliať kávu alebo čaj a varíte kvôli tomu plnú kanvicu vody? Nerobte to! Nielenže je takéto používanie kanvice vyslovene neekonomické, správnym množstvom vody tiež ochránite dno kanvice pred nečistotami a vodným kameňom, ktorá sa bude tvoriť zo stojatej vody.
2. Prebytočnú vodu vylievajte: Ak vám v kanvici predsalen zostane nejaká voda, prelejte ju napríklad do kanvice na zalievanie kvetov. Zaliať si totiž čaj alebo kávu vodou, v ktorej „pláva“ vodný kameň alebo ďalšie nečistoty asi nie je úplne to pravé orechové.
3. Používajte filtrovanú vodu: Ak používate kanvicu, ktorá nie je vybavená špeciálnym filtrom proti tvorbe vodného kameňa, nalievajte do nej prefiltrovanú vodu pomocou niektorej z moderných filtračných kanvíc. Vodný kameň predlžuje dobu nutnú na ohriatie vody a tiež znižuje životnosť varnej kanvice. V extrémnom prípade totiž hrozí riziko prehriatia a nevratné poškodenie spotrebiča.
4. Kanvicu neprepĺňajte: Ak potrebujete väčšie množstvo horúcej vody, nikdy kanvicu neprepĺňajte. O tom, koľko vody sa v nej aktuálne nachádza, vás informuje praktický indikátor. Ak by ste do kanvice naliali viac vody ako je potrebné, môže dôjsť k jej vystreknutiu a následnému popáleniu horúcou vodou.
5. Dôležitá je pravidelná údržba: Z času na čas je potrebné kanvicu vyčistiť. Vyhýbajte sa však príliš agresívnym čistiacim prostriedkom (napr. octu), ktoré môžu poškodiť výhrevné teleso kanvice a používajte skôr moderné odvápňovače, ktoré zoženiete v obchode alebo e-shope za pár eur.

Neprehliadnite:
Filtračné kanvice na vodu Laica testované Štátnym zdravotným ústavom!
Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás

Ak budete dodržiavať spomínané rady a opatrenia, bude vám rýchlovarná kanvica slúžiť mnoho dlhých rokov bez toho, aby vás počas prípravy rannej kávy alebo obľúbeného čaju nechala, takpovediac v štychu. Ak vás zaujímajú ďalšie tipy, ako sa starať o kanvicu, prečítajte si jeden z našich predchádzajúcich článkov.
comments powered by Disqus