Arašidové brownies so slanou karamelovou omáčkou

Arašidové brownies so slanou karamelovou omáčkou

Pre dnes som si pre vás pripravila recept na dokonalú, sladkú a absolútne kalorickú bombu! Ale veď raz za čas sa môže, no nie? Arašidové brownies sú vynikajúcim jesenným vylepšením mojich klasických brownies. Pridaním riadnej porcie opražených arašidov a domácej slanej karamelovej omáčky však dostávajú úplne iný rozmer.
Potrebujeme na brownies:
350g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 60%)
200g masla
180g cukru
4 vajcia
3 žĺtka
2lyžice kakaa
2 lyžice hladkej múky
štipku soli
150g arašidov

Príprava receptu je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná. Zo všetkého najskôr si dáme do kuchynského robota, napr. ja som použila Russell Hobbs Aura vyšľahať vajcia, žĺtky a cukor.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Kým nám táto šikovná mašinka sama pracuje, môžeme sa venovať ďalším dôležitým krokom v príprave nášho receptu. Čokoládu si nasekáme na rovnomerné kúsky a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli, spolu s maslom.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Je dôležité čokoládu topiť vo vodnom kúpeli  a nie na priamom ohni, pretože by nám mohla veľmi jednoducho prihorieť, a to by predsa bola veľká škoda.

Mixér šľahá, čokoláda sa nám topí a my si môžeme pripraviť arašidy. Tie môžete do brownies použiť aj celé, ja si ich však vždy radšej nasekám vo food procesore, aby si návšteva náhodou nevylomila zub. Posekané arašidy hodíme na suchú panvicu a pár minút ich opražíme, krásne sa z nich uvoľní vôňa a aj chuť je hneď o niečo lepšia a výraznejšia.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Keď sa nám čokoláda roztopila a spojila s maslom do jednoliatej hmoty, môžeme ju odložiť z vodného kúpeľa a nechať ju trošku vychladnúť.

Medzitým sa nám už aj vajcia určite vyšľahali do bielej lesklej peny.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Čokoládu s maslom pomaly prilievame po stene mixéra do vaječnej hmoty a zašľahávame. Slová pomaly a po stene sú v tomto procese veľmi dôležité, pretože chceme, aby brownies malo objem a bolo krásne nadýchané. Ak by sme čokoládu vyliali do vajec priamo a nepracovali jemne, celá práca s ich šľahaním by bola zbytočná a brownies by bolo nízke a hutné.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Mixér necháme jemne nám zapracovávať čokoládu do vaječnej hmoty a medzitým do zmesi pridáme 2 preosiate lyžice kakaa, rovnako aj hladkej múky. Nakoniec prisypeme čerstvo dopražené arašidy a máme hotovo.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Hotovú masu nalejeme do tortovej formy, ja používam na brownies 25cm a dáme piecť do rúry vyhriatej na 155 stupňov približne na 25-30 minút. Brownies je hotové vtedy, keď sú boky už jemne chrumkavé, no stred sa nám stále jemne trasie a lepí sa nám na prst. presne vtedy je jeho ideálna konzistencia, môžeme ho vytiahnuť a nechať vychladnúť.

Na karamelovú omáčku potrebujeme:
80g krupicového cukru
30g masla
50ml smotany na šľahanie
dve štipky soli
100g arašidov

Do hrnca vysypeme cukor a pridáme k nemu maslo a soľ.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Všetko spolu necháme skaramelizovať do voňavého hnedého karamelu, keď je hotový pridáme doň smotanu na šľahanie. Tu dávajte pozor, smotana prská a karamel je horúci, tak aby neprišlo k zraneniu. Smotanu zapracujeme do karamelu a keď sa všetko spolu spojí do tekutej omáčky máme hotovo a môžeme ju odstaviť zo sporáku.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

S arašidmi zopakujeme proces praženia, ako keď sme ich dávali dovnútra koláčika.

Brownies oblejeme karamelovou omáčkou, pokojne ju nechajte stekať po bokoch, tomuto koláčiku strapatý efekt veľmi svedčí. Nakoniec posypeme zlatistými arašidmi a podávame.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Brownies je vynikajúce ešte teplé, alebo si ho pokojne odložte do chladničky, ako nové vám vydrží aj 4 dni.

Arašídové Brownies Russell Hobbs
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus