„Berber whiskey“ ELIXÍR- tradičný nápoj z Maroka

„Berber whiskey“ ELIXÍR- tradičný nápoj z Maroka

V našom trojdielnom seriáli s názvom „Elixíry“ vám dnes predstavíme náš vlastný recept inšpirovaný tradičným marockým nápojom, takzvanou „Berber whiskey“. Tento nápoj nemá s alkoholom nič spoločné, no napriek tomu má jeho zloženie revitalizačné a blahodárne účinky na ľudský organizmus. V teplom skupenstve navyše pomáha imunitnému systému tým, že v tele zabíja premnožené baktérie a vírusy. Ako ho však pripraviť tak, že vás zmyslami prenesie priamo do ďalekého Maroka? Odpoveď nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Ako sme si pripravili vlastnú „Berber whiskey“?
Keď sa povie Maroko, väčšina z nás okamžite zmobilizuje svoje čuchové zmysly a chuťové poháriky. Maroko je krajinou prenikavých vôní a chutí. Výnimkou nie je ani tradičná „Berber whiskey“, ktorú môžeme prirovnať k nášmu mätovému čaju. Jeho zvláštnosťou je to, že aj napriek rovnakej receptúre má vždy o čosi inú chuť. Maročania si dokonca potrpia aj na „kráľovské“ servírovanie na strieborných podnosoch a na špeciálne nalievanie nápoja z výšky.

Berber whisky

Tento nápoj nás inšpiroval natoľko, že sme sa rozhodli zhotoviť recept na vlastnú „Berber whiskey“?

Potrebné ingrediencie:
1. Filtrovaná voda (5 hrnčekov)
2. Trstinový cukor (4 lyžičky) alebo podľa chuti
3. Čerstvá mäta (podľa chuti)
4. Kvalitný zelený čaj sáčkový (2 ks) alebo sypaný

Neprehliadnite:
FlOW‘N GO: zdravá voda v štýlovom šate
1. Sladký základ
Základ našej „Berber whiskey“ tvorí trstinový cukor rozpustený vo vriacej vode podobne ako pri Elixíre lásky. Do hrnca sme teda nasypali 4 lyžičky trstinového cukru, ktorý sme zaliali piatimi hrnčekmi filtrovanej vody.

Vyskúšali sme vodu z filtračnej fľaše Flow’n go, ktorá z nej odstránila chlór a výrazne tak vylepšila jej chuť. Výrobca tejto filtračnej fľaše, Laica, myslel aj na zachovanie minerálov v prefiltrovanej vode, ktoré sú pre naše telo doslova nevyhnutné. Vďaka tomu si naša „Berber whiskey“ zachovala všetky potrebné minerály, a uchovala si čistú prirodzene mätovú vôňu bez prítomnosti chlóru.

Zmes sme miešali dovtedy, kým sa postupne nezačala meniť na riedky karamel. V tomto momente sme ju odstavili zo sporáka a rozliali do pripravených pohárov (približne ¼).

2. Tak trochu iný mätový čaj
V druhom kroku sme do hrnca naliali prefiltrovanú vodu a nechali zovrieť spolu s natrhanými lístkami čerstvej mäty. Pre tých viac zaneprázdnených je tu aj možnosť uvariť klasický mätový čaj (sypaný či sáčkový) za pomoci rýchlovarnej kanvice. Ak sa rozhodnete pre rýchlejšiu variantu, nezabudnite zvoliť kvalitný čaj a do kanvice naliať prefiltrovanú vodu. Všetky tieto faktory majú výrazný vplyv na výslednú kvalitu nápoja. Čaj sme následne priliali k sladkému základu, ozdobili lístkami čerstvej mäty a dochutili citrónom (podľa uváženia).

Neprehliadnite:
ELIXÍR LÁSKY- magický nápoj z grepu
Berber whisky

Tento zázračný nápoj si môžete vychutnávať nielen v zimnom, ale aj v letnom období. Voľba je len na vás.

P.S.: Nezabudnite sa oň podeliť
comments powered by Disqus