Cassoulet alebo francúzska kuchyňa s robotom Kenwood

Cassoulet alebo francúzska kuchyňa s robotom Kenwood

Blíži sa víkend a vy opäť premýšľate nad obedom, ktorým uspokojíte maškrtné jazýčky svoje rodiny? A čo tak skúsiť trochu francúzskej kuchyne? Pokiaľ máte v rodine statných chlapov, tak tento nápad bude mať iste  patričné ocenenie. Prečo? Cassoulet je bohatý a znamenitý pokrm, ktorý je klasikou francúzskej vidieckej kuchyne. Pochádza z provincie Languedoc v južnom Francúzsku a pôvodne sa pripravoval z fazuli varených v hrnci s bravčovou kožou a bylinkami. V priebehu rokov sa vyvinulo mnoho verzií a recept, ktorý uvádzame nižšie je založený na toulouskej verzii. Už suroviny ako toulouská klobása, bravčový bôčik, kačacie stehná alebo jahňacia krkovička volajú všetkých mužov k stolu. Ale pozor, je v ňom aj plno zdravej zeleniny! Ako teda na to?
Suroviny:
2 cibule
200g mrkvy a zeleru
4 klinčeky a struky cesnaku
300 g varených fazuli
4 toulouské klobásy
350 g bravčového bôčika, jahňacej krkovičky a bravčových plátkov
60 ml oleja
300 ml bieleho vína
30 ml paradajkového pretlaku
400 g konzervovaných paradajok
petržlen, tymian
1 bouquet garni (z francúzštiny doslova „zdobená kytica“ – jedna sa o zväzok byliniek obvykle pridávaný do vývarov, omáčok a polievok. Pri príprave mäsa sa bouquet garni používa v zložení bazalka, oregano, saturejka, šalvia a rozmarín)

Ako chuťová prísada môžu slúžiť 4 nakladané kačacie stehná

Cassoulet Kenwood

Postup prípravy:

     Cibuľu s klinčekmi dajte spoločne s fazuľami, bouquet garni a klobásami do misy s vodou a priveďte do varu. Znížte teplotu a pozvoľna varte 20 minút, alebo dokiaľ sa klobásy neuvaria a fazule nezmäknú. Vyberte z misy a odložte. Vývar si ponechajte. Ďalšiu cibuľu olúpte s mrkvou a zelerom a nakrájajte na kocky. Rovnako tak nakrájajte jahňaciu krkovičku, bravčové plátky aj kože zbavený bôčik. Zeleninu urestujte na oleji s cesnakom. Prilejte víno a varte 10 minút domäkka. Mäso pozvoľna opražte na panvici (na jednej bôčik na inej ostatné mäso) a pridajte ich k zelenine s paradajkovým pretlakom a varte, až paradajkový pretlak stmavne – približne 5 minút. Pridajte paradajky, bylinky a fazule s 800 ml vývaru. V prípade potreby dochuťte. Olúpte klobásy a nakrájajte na priečne plátky. Teraz  môžete pridať obraté kačacie mäso z nakladaných kačacích stehien. Zmes prikryte pokrývkou a pozvoľna varte 1 hodinu, potom pokrývku zoberte a varte ďalších 30 minút.

Dôležité poznámky:
     Pre ušetrenie času použite konzervované fazule. Pokiaľ máte radšej fazule sušené, musíte ich 24 hodín predtým pripraviť (namočiť do vody) a zvýšiť v úvodnom kroku dobu varenia o 2 hodiny, pričom klobásy pridáte až po uplynutí týchto dvoch hodín.

Cassoulet Kenwood

Ako nám pomohol robot Kenwood
     Ako obvykle sme pre prípravu použili absolútneho majstra v kuchyni – konkrétne teda kuchynského robota Kenwood Cooking Chef KM096, ktorý okrem mixovania zvládne veľa ďalších vecí. Keďže sa jedná o multifunkčného kuchynského pomocníka, ukázal sa veľmi užitočným i pri príprave Cassouletu. Využili sme jeho schopnosti varenia a tiež sme ocenili možnosť pripojenia variacej metly. Táto metla sa pohybuje pozdĺž obrysov misy a jemne mieša prísady, pričom zachováva konzistenciu jedla. Oddrela tak za nás všetku ťažkú prácu pri miešaní prísad od začiatku restovania zeleniny, cez pridanie mäsa, až po varenie s bylinkami a vývarom.
comments powered by Disqus