Elektrické grily v redakčnom teste: Plusy a mínusy najnovších modelov

Elektrické grily v redakčnom teste: Plusy a mínusy najnovších modelov

Pomôžu v kuchyni, vyčaria spoločenskú atmosféru za stolom. Ak príde na rýchlu tepelnú úpravu čerstvých surovín, elektrické grily sú jasnou voľbou. Stačí len otočiť kolieskom termostatu a horúcu platňu máte pripravenú – na lenivé nedeľné raňajky, ale aj na slávnostné menu rodinnej oslavy.
Čo by ste mali VEDIEŤ
1. Povrch
Teflón, ilag, keramika alebo špeciálny povlak? V princípe na tom vôbec nezáleží. Na rozdiel od panvíc či pekáčov majú výrobcovia škálu teplotného rozsahu pod dokonalou kontrolou. Vždy vyberajú na nelepivú vrstvu také materiály, ktoré ladia s nastaveným rozsahom termostatu. Vašou úlohou je iba to, aby ste si k pribalenému kuchynskému náradiu na pomoc vždy pribrali iba také, ktoré zohriaty povrch nepoškriabe.

2. Teplota
Intenzívny ohrev dokáže zachovať v surovinách šťavu, pozvoľné tempo grilovania dá zas každej porcii jemnosť. Je iba na vás, aby ste zvolili taktiku grilovania zladenú so svojou chuťou. Hoci zvyčajne nemáte k dispozícii displej alebo ciferník, ktorý by vám zobrazil aktuálnu teplotu na grile, vždy sa môžete orientovať aspoň podľa číselných symbolov. V návode zvyčajne nájdete doplnkové informácie o konkrétnych teplotách, ktoré im zodpovedajú.

3. Kontakt
Jedna plocha alebo dve? V kuchyni oceníte zatvárací formát kontaktného grilu, za stolom je šikovnejšia veľká plocha, na ktorú suroviny ukladáte. Nenechajte sa však pomýliť vzhľadom grilu v regáli v predajni. Mnohé sú riešené tak, aby ste ich mohli používať vo viacerých polohách. Vďaka tomu dokážu ponúknuť všestrannosť, aby ste jediným prístrojom zvládli všetky druhy grilovania.

4. V rovine
Každý gril je riešený tak, aby šťava čo najrýchlejšie odtekala do zbernej misky pod ním. Ak sa však rozhodnete na grile piecť vajíčka alebo liate cesto, bude vám záležať na tom, aby sa udržali na tom mieste, kam ste ich položili. Grily zvyčajne nie sú vybavené nožičkami na doladenie polohy, mali by ste mať však istotu, že ich dokážete podložiť do roviny. Niekedy nestačí, ak je v dokonalej rovine stôl, gril má svoj vlastný sklon.

5. Pary a dym
Elektrické grilovanie nie je bez pár a dymu. Všetky šťavy a tuky okamžite na rozpálenej platni karamelizujú tak, akoby ste ich pomaly kvapkali na rozpálenú panvicu. Preto je fajn, ak vopred myslíte na dobré vetranie, hoci by šlo iba o vnútorný obeh s uhlíkovým filtrom. Na terase to nijako nevnímate, ak sa však z prechádzky vrátite do jedálne, kde sa grilovali plátky kuraciny, budete ich cítiť aj na druhý deň.

6. Udržať teplé
Každý z grilov má aj nízkoteplotné výkonové stupne, ktoré oceníte pri všetkých hotových porciách. Dokážete ich po grilovaní udržať príjemne teplé, rovnako ich viete zohriať bez toho, aby ste si zašpinili nový riad a kuchynské spotrebiče. Niektoré z grilov si dokážu poradiť aj so spracovaním mrazených surovín a polotovarov – rozmrazujú alebo pri automatických programoch prerátajú čas tak, aby vzali fázu rozmrazovania do úvahy.

7. Údržba
Čistenie elektrických grilov nie je žiadna veľká veda, ak si túto úlohu nenecháte až na samý koniec. Vo chvíli, keď vypnete ohrev, mali by ste použiť papierovú utierku na to, aby ste z pečúcich platní zotreli zvyšky štiav a omastku. Zostane vám tam iba tenučký film, ktorý potom hravo zmyjete pomocou teplej vody a saponátu. Platí to nielen pri griloch s pevne osadenými platňami, ale i tam, kde ich viete vytiahnuť von.

Tefal gril

Kapacita

Každý kúsok plochy grilu sa počíta, a to doslovne. Grilovanie je zväčša o pestrosti, pri ktorej kombinujete rôzne druhy surovín.

Platňa
Rebrovaná plocha s odtokovými kanálikmi, hladká platňa alebo oboje? Už pri výbere by ste mali vedieť, akým spôsobom chcete gril používať.

Regulácia
Jednoduchý bimetalový termostat je vo svete elektrických grilov klasikou, z času na čas sa však objaví model so senzormi, ktorý to s precíznosťou myslí vážne.

Veko
Pri grilovaní na terase môže zavážiť, či dokážete ochrániť suroviny na grile pred chladnými závanmi vetríka. Veko vám pri plochom grile rozšíri aj škálu grilovaných surovín.

Údržba
Ak je možné platne z grilu vytiahnuť, údržba je oveľa jednoduchšia. Hravo vymyjete zatečené tuky, ktoré nebudú v škárach starnúť.

HLAVNÉ JE UŽÍVAŤ SI POHODU
Nikam sa neponáhľať a spraviť si deň krajším. Ak vezmete toto heslo pri používaní elektrických grilov na vedomie, rýchlo preniknete do nového kulinárskeho sveta. Steak namiesto rezňa, hamburger namiesto fašírky a krokety namiesto vyprážanej zeleniny. To všetko dokážete v kuchyni pripraviť na elektrickom grile bez toho, aby ste museli vystávať za sporákom pri panvici, z ktorej strieka rozpálený olej.

Podobné je to vo chvíľach, keď varenie a servírovanie zlúčite do jedného kroku za prestretým stolom. Či už to bude na terase, alebo v dobre vetranej jedálni, všetko sa spojí v príjemnej atmosfére. Bez ohľadu na to, či každý griluje sám za seba alebo za všetkých vezmete pod patronát tepelnú úpravu pripravených porcií. Bavíte sa, a pritom vlastne pracujete.

Marcela testuje
Je v tom kus zábavy a kulinárskeho pôžitkárstva. Hoci sa vzduchom nenesie vôňa rozpálenej pahreby z uhlíkov, pri elektrickom grile zažívate rovnako intenzívne vône ako pri tradičnom grilovaní. Na terase, v jedálni, v kuchyni.

TESTOVANÉ MODELY

Tefal gc722d34

víťaz testu:
Tefal Optigrill+ XL GC722D34
Ohrev: 2 180 W, inteligentný automat
Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne, 40 × 23 cm
Povrch: nepriľnavý teflón, vrúbkovanie
PLUSY: Vložíte do grilu suroviny, zaklapnete platne, zvolíte niektorý z automatických režimov a celé grilovanie sa uskutoční bez vášho dozoru. Automat podľa hrúbky prispôsobí čas tepelnej úpravy tak, aby vás vyzval vo chvíli, keď dosiahne niektorú z trojice úrovní prepečenia. Pripravíte steaky, ryby, slaninu i hydinové mäso, bariérou nie sú ani mrazené polotovary. Múdra elektronika pri každom grilovaní dosiahne opakovane rovnaký výsledok a nám sa páčil nielen softvér výborne vyladený na kuchynské zvyky, ale aj slušná kapacita, ktorá pokryje aj potreby väčšej domácnosti.
Hodnotenie: +++++ (päť)

Ariete 760

Ariete 760

Ohrev: 1 600 W, bimetalová regulácia
Grilovacia plocha: odnímateľná platňa s pokrievkou, 40 × 30 cm
Povrch: nepriľnavý, vrúbkovanie + hladká plocha
PLUSY: Ak hľadáte šikovný gril na spoločné posedenie na terase, bude sa vám páčiť veľká grilovacia plocha so sklenou pokrievkou. Naložíte na ňu nielen slaninku, bôčik, vajíčka, zeleninu a chlieb, ale i všetky druhy mäsa, ktoré si žiadajú dlhšiu tepelnú úpravu. Sklený štít vytvára pod sebou klímu, v ktorej sa každá porcia pečie z oboch strán bez toho, aby sa mäso vysušilo. Páči sa nám jednoduchá údržba aj rovnomerné rozloženie tepla.
MÍNUSY: Gril nie je možné uložiť do skrinky tak, aby stál na boku. Na skladovanie si žiada viac miesta.
Hodnotenie: ++++ (štyri)

Ďalšie recenzované modely si môžete prečítať na stránke mojdom.sk

GRILOVACIE INŠPIRÁCIE

Čím hlbšie prepašujete elektrický gril do rutinného behu domácnosti, tým častejšie si budete užívať príjemné chvíle.
1. Vajíčka, slaninka, hrianky a zohriata fazuľa v paradajkovej omáčke z konzervy. To sú pohodové raňajky na každý víkendový deň.
2. Odležané mäso so zeleninou napichnuté na krátkych špajdliach upečiete na každom elektrickom grile. Čo kus, to iná kombinácia, akoby ste mali horúce jednohubky.
3. Omáčka v rajnici a ochutené plátky mäsa na grile. Pridajte k tomu akúkoľvek prílohu a máte tucty rôznych receptov takmer bez práce.
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus