Milovníčka syra testuje výrobník syra B-cheese od Ariete

Milovníčka syra testuje výrobník syra B-cheese od Ariete

Nikdy som sa netajila tým, že mojím najobľúbenejším jedlom sú kvalitné talianske cestoviny s dobrým syrom, paradajkovou passatou a bylinkami. Keď som sa prvýkrát ocitla v Taliansku, pripadala som si skoro ako v raji. Návrat späť do rodnej kotliny bol však tvrdý. Zohnať v obchode kvalitné a chuťovo výrazné syry, na ktoré som si v Taliansku pomerne rýchlo zvykla, bol doslova nadľudský výkon. Preto som bola z možnosti otestovať nový výrobník syra B-cheese, od talianskeho výrobcu Ariete, taká nadšená! A ako moje testovanie dopadlo? Tu je výsledok!
Ariete B-Cheesee

Čerstvé alebo pasterizované mlieko?
Prvou úlohou bolo zohnať čerstvé mlieko od nejakého lokálneho farmára. Chcela som totiž porovnať, ako bude chutiť domáci syr z pasterizovaného mlieka, ktoré zoženiete bežne v obchodoch a ako to, ktoré si vyrobím z čerstvého mlieka.

Jednotlivých predajcov je možné jednoducho vyhľadať na internete. Čerstvé mlieko som zohnala ešte v ten deň. Ako mestské dieťa „odkojené“ obrovskými obchodnými centrami a panelákovou zástavbou som toto nepasterizované mlieko ochutnala úplne prvýkrát. A musím povedať, že ma svojou plnou a smotanovou chuťou príjemne prekvapilo. Syr z neho bude výborný!

Kompaktný pomocník, ktorý sa stane ozdobou kuchyne
Nedočkavo som sa preto vrhla ku krabici s výrobníkom syra B-cheese a začala som vybaľovať. Už na prvý pohľad vás zaujme elegantný taliansky dizajn, ktorému dominujú praktické rozmery a oblé tvary. Zelenobiela kombinácia farieb v človeku evokuje čerstvosť a čistotu.

Neprehliadnite:
Výrobník syra B-cheese: syr ako ho nepoznáte
Súčasťou výrobníka sú tri stohovateľné koše, vďaka ktorým je tento pomocník neuveriteľne skladný, čo ocenia hlavne majitelia menších kuchýň. Na druhej strane dizajn výrobku zapadne do väčšiny moderných kuchýň, takže je škoda schovávať ho niekam do skrine. Súčasťou balenia je, samozrejme, návod a malá špachtľa na premiešanie syra.

Ideme na to!
Po prečítaní návodu a zhliadnutí niekoľkých videí na YouTube som dospela k záveru, že výroba syra bude celkom zložitá a časovo náročná. Na domáci syr si totiž musíte počkať niekoľko hodín. Celý proces však nie je náročný a výsledok stojí naozaj za to!

Napríklad výroba základného čerstvého syra trvá zhruba štyri hodiny. B-cheese si však vyžaduje vašu asistenciu iba minimálne. Stačí stlačiť tlačidlo alebo premiešať syr, prípadne ho vybrať z koša a nechať odkvapkať. Všetko ostatné zariadi tento inovatívny taliansky pomocník.

Na výrobu čerstvého syra (recept č. 1- viď e-book) som zvolila čerstvé farmárske mlieko, v ktorom bolo potrebné (podľa návodu) rozmiešať 20g soli. Po jej rozpustení som osolené mlieko naliala do koša na syr a spustila zvolený program. Výrobník syra ma po nejakej dobe upozornil zvukovým signálom a svetelným indikátorom na potrebu pridať do mlieka syridlo rozpustené vo vode.

Neprehliadnite:
OVERENÉ: Pripravte si aj vy chutnú domácu Mozzarellu priamo u vás doma
Môj tip: syridlo zoženiete v špecializovaných predajniach a e-shopoch alebo priamo na farmách. Aby sa vám dobre dávkovalo, kúpte si v lekárni injekčnú striekačku (bez ihly, samozrejme)

Teraz bude mlieko 90 minút odpočívať bez potreby asistencie. Po 90 minútach vám dá výrobník syra B-cheese vedieť, že mu opäť chýbate. Priloženou špachtľou rozkrájajte syr na cca centimetrové kocky a opäť nechajte prístroj pracovať.

Posledným krokom je vytiahnutie koša s takmer hotovým syrom, ktorý potrebuje trochu odpočinku. Akonáhle z neho odkvapká nadbytočná tekutina, B-cheese vám dá vedieť, že syr je hotový a pripravený na konzumáciu. Proces možno na prvý pohľad vyzerá zložito, v skutočnosti však ide o neuveriteľne jednoduchý spôsob, ako si vyrobiť kvalitný syr priamo u vás doma.

Ariete B-Cheesee

Záverečné resumé a hodnotenie
Okrem čerstvého syra z farmárskeho mlieka som skúšala aj výrobu mäkkého syra primosale s bylinkami a jogurtom, výrobu syra caciottina so šafránom a roztierateľného krémového syra  z mlieka, jogurtu a smotany. Všetky ostatné som už pripravovala z pasterizovaného plnotučného mlieka, ktoré zoženiete bežne v obchodoch. Z 1,5 l mlieka (jogurtu, príp. smotany) vyrobíte asi pol kilogramu čerstvého syra.

Neprehliadnite:
Výrobník syra B-cheese: výroba domácich syrov od A po Z
Syr z farmárskeho mlieka ma prekvapil smotanovou a plnou chuťou. Syry z pasterizovaného mlieka, ktoré kúpite bežne v obchodoch, mi svojou chuťou pripadali menej výrazne, no napriek tomu stále výborné, veľmi osviežujúce a čerstvé. Oproti bežne dostupným syrom je to poriadna zmena, ktorú si vaše chuťové poháriky zamilujú.

Vo finále si trúfam povedať, že chuť doma vyrobeného syra je rovnako návyková ako jeho jednoduchá a nesmierne intuitívna príprava. Ak chcete svoje chuťové poháriky rozmaznať a potrpíte si na chuťovo vyvážené a čerstvé suroviny, potom je výrobník syra B-cheese od Ariete jednou z položiek, ktorú by ste mali zaradiť na svoj zoznam „must have“.
comments powered by Disqus