Nenechajte sa jeseňou „vyšťaviť“

Nenechajte sa jeseňou „vyšťaviť“

Je to festival štiav, muštov, džúsov a drení. Kedykoľvek na ne dostanete chuť, stačí len cvaknúť vypínačom a miska čerstvého ovocia alebo zeleniny úplne zmení svoju podobu. Hoci väčšinou v horúcej spare hľadáme takéto osvieženie, práve jeseň je kráľovnou sezóny. Možno i preto, že práve v tomto čase máme surovín nadostač. Siahame po bohatej úrode našich záhradiek, dostávajú sa nám na stoly prebytky miestnych farmárov a aj v predajnej sieti na cenovkách cítiť, že sezóna plodov prírody je v plnom prúde. Ak patríte medzi tých, čo si takéto dobrodružstvo nechcú nechať ujsť, možno práve teraz sa vyplatí poobzerať okolo seba, aby ste vedeli, čo vás môže postretnúť.
Iná tvár ovocia a zeleniny
Ak vám začnú v košíku nahnívať včasné jabĺčka a úroda bola skutočne štedrá, viete presne, čo to znamená. Naplníte zaváracie fľaše kompótmi, vykrmujete sa na pečených jablčníkoch a ešte aj večer si namiesto chlebíka pri knižke zahryznete do jabĺčka. S pocitom, že vari sa s touto nádielkou porátate skôr, ako padne na osoh už iba sliepkam.

S odšťavovačom je to však iné. Hoci by ste možno po dlhej vychádzke zjedli i päť utešených jabĺčok, ak ich preženiete cez odšťavovač, i desať vám je zrazu akosi málo. Tá vôňa ovocín a lahodná chuť cukru sú jednoducho neodolateľné. A platí to rovnako aj pre mrkvu, cviklu, hrozno či slivky, pod ktorými sa ohýnajú konáre stromov.

Ak je práve toto vaša výzva a nie falošný obraz toho, ako si pitím cukrovej vody z ovocia zlepšíte svoje zdravie, asi by ste sa mali po odšťavovači skutočne poobzerať. Pretože tentoraz pôjde skutočne o pomocníka, z ktorého budete mať osoh sezónu po sezóne bez toho, aby ste komusi sadli na lep pri rečiach o vitamínoch, enzýmoch a zdraví.

Odšťavovač Russell Hobbs

Sviežosť sa cez strojček vytratí

Nie je veľký rozdiel v chuti medzi tým, či do odšťavovača vložíte sviežu mrkvu čerstvo vytiahnutú z hriadky, alebo trochu povädnutú. Dokonca nepocítite ani to, ak do pivnice uložíte len výstavné kusy ovocia či zeleniny a ostatné upotrebíte na šťavy. Akoby šibnutím čarovného prútika sa oddelí šťava do krčiažka a dužina do zbernej nádoby, aby ste si ich do sýtosti užili. Inak to nerobia ani vo fabrikách.

Nečakajte však filtrovanú šťavu s iskrou, ktorá je číra ako víno a priezračná ako pálenka. Má prirodzený kal čerstvosti, malú penovú čiapočku a farbu, ktorá sa z minúty na minútu akosi vytráca – šťava jednoducho hnedne. I preto je najchutnejšia vo chvíli, keď ju od dužiny oddelíte. Neznesie skladovanie bez toho, aby prešla varom či mrazom. Vzduch ju zruinuje skôr ako kvasinky a baktérie.

Iné je to s dužinou. Môžete ňou pri pečení koláčov nahradiť tretinu múky, spravíte z nej prívarky, pyré, dokonca ju viete aj mraziť alebo zavárať. Ak ste presvedčení o tom, že nejde o krmivo pre domáce zvieratá, v domácnosti ju zaiste zužitkujete. Tu však platí pravidlo, že najprv musia ísť všetky stopky, semienka a niekedy aj šupky preč. Inak ich už z nadrvenej dužiny nikdy nevytriedite.

Udržať rovnováhu v tempe pitia štiav a upotrebenia dužiny je takmer nemožné. Čoskoro vám každá snaha prerastie cez hlavu a dužina bude vystávať.

Odšťavovač Russell Hobbs

Odstredivka je štandardom domácností
Nie je na tom nič zložitého. Malý disk s ostrými výstupkami je upevnený o kôš z dierovaného plechu alebo hustého pletiva. Točí sa obrovskou rýchlosťou a popritom robí svoju prácu. Hrotmi odiera drobné kúsky ovocia a zeleniny, ktoré podchvíľou odlietajú na sito, kde zo seba pustia väčšinu šťavy. Z tvrdej mrkvy tryskajú kvapôčky nektáru, z chrumkavých jabĺčok takisto, mäkšie slivky, hrozno či múčne odrody jabĺk tratia cez sitko i časť dužiny. Je to akoby ich za surova pasírovali na kolotoči. Až do chvíle, kým ich rýchlosť nevymrští kdesi do zbernej nádoby.

V takmer raketovom hluku sa krčiažok plní napenenou šťavou. Odstredivka výborne zvláda mrkvu a cviklu, poradí si s krehkými jabĺčkami a nie sú jej cudzie ani ostatné druhy ovocia. Čím mäkšie sú, tým väčší kompromis vás čaká. Dužinu od šťavy účinne oddeliť nemožno. Možno aj preto tento druh expresných odšťavovačov máva mnohé drobné zlepšenia. Práve na tých by mal spočinúť váš zrak.

Philips Juicer Viva Collection HR1855 (79 €) je ako raňajkový špeciál. Na jedno spustenie z neho vypumpujete tri či štyri poháre šťavy bez toho, aby ste po kuchyni narobili neporiadok. Má zbernú nádobu zabudovanú priamo v tele stroja a sitko, ktoré je otočené úplne opačne ako vo všetkých ostatných modeloch. Akoby výrobca počítal s tým, že v našich kuchyniach niet miesta na zbytočnosti. Je to model určený vždy pre jeden odšťavovací cyklus, s ktorým budete presne vedieť, ako svoju zásobu jabĺčok a mrkvy miniete.

Odšťavovač Russell Hobbs

Iné je to s odstredivkou Catler JE4011 (280 €). Má otočný gombík, pri ktorom sa na displeji zjavujú čísla od 1 do 5 spolu s opismi rôznych druhov ovocia. Keďže si môžete sami určiť, akou rýchlosťou sa disk pri odstreďovaní otáča, získate moc nad tým, ako pracuje s problémovými surovinami. Sami si volíte medzi kompromisom, či pustíte z mäkkého ovocia dužinu do šťavy, alebo radšej oželiete časť šťavy a necháte ju v dužine, aby bol nápoj čírejší. Je to riešenie, ktoré funguje. A ak sa rozhodnete vymeniť disk za druhý bez odstreďovacieho sita, odšťavovač sa razom zmení na strojček, ktorý vyrába ovocné pyré a zeleninové pasty. To všetko s veľkou zbernou nádobou, pri ktorej absolvujete jeden cyklus za druhým.

Iný nie je ani KitchenAid Artisan 5KVJ0333 (359 €), ktorý dostal do vienka dve rýchlosti odšťavovania. Ten má však košík, na ktorom si pri dvoch rýchlostiach odšťavovania na prstenci disku sami nastavíte, koľko dužiny má prepustiť do šťavy. Akoby ste otvárali drobné vrátka, cez ktoré sa bude vytrácať časť toho, čo pôvodne smerovalo do zbernej nádoby. Táto odstredivka je však taká húževnatá, že ňou dokážete vyrobiť toľko štiav a dužiny, aby ste sa mohli skutočne pribrať k veľkému zaváraniu a ďalšiemu spracovaniu. Má indukčný motor, veľký nakladací otvor a vyhotovenie, ktoré len tak ľahko nerozbijete. Je ako staré mocné mlynčeky, ktoré prežili nejednu zabíjačku a dedili sa z generácie na generáciu.

Ak však hľadáte čosi na polceste medzi raňajkovým odšťavovačom a mocným pracantom, možno sa zastavíte pri modeli Russell Hobbs Aura 20365-56 (89 €). Má dve rýchlosti chodu, veľký plniaci otvor, ktorý pojme celé jablká a zbernú nádobu, ktorú hravo vyprázdnite po každom cykle. Je vyhotovený podľa vzoru kuchynských robotov tak, aby vás nič neprekvapilo ani nezaskočilo. A ak máte za sebou skúsenosť, ako zaobchádzať v umývačke riadu s plastmi tak, aby predčasne nestarli, takmer pri každom z modelov môžete počítať s tým, že si pri jeho čistení pomôžete v rámci možností umývačkou riadu.

Lis má stratégiu pomalého pučenia
Ak ste v posledných rokoch čosi zaregistrovali o lisoch na ovocie, mali by ste vedieť, že úplne vychádzajú zo strojčeka, ktorý možno dôverne poznáte. Vyzerá ako mlynček na mäso, má dlhý, úzky nos a na konci skrutku, ktorá dokáže hrozno a ríbezle tak pribrzdiť, aby z nich závitovka cez sitko vytlačila čo najviac šťavy.

Odšťavovač Russell Hobbs

Rovnako pracuje aj moderný odšťavovač, do ktorého výrobcovia túto technológiu uložili nie vodorovne, ale zvisle. Pri každej pomalej otáčke motora si ukrojí alebo doslova odhryzne kus, drví ho a stláča, aby ho mocne pritisol k hustej plechovej mriežke. Kým kvapôčky šťavy stekajú do zbernej nádobky, takmer suchá dužina padá oddelene do druhej. Všetko to prebieha s obrovským pokojom, takmer flegmaticky, ale skutočne rýchlo. Z mrkvy zostane len suché vlákno, kapusta v ňom vypustí celú svoju dušu a podobné je to aj s listovými zeleninami. Aj ovocie v ňom spracujete k úžitku s výnimkou sypkých odrôd jabĺčok. Tie sa nadobro zmenia na hustú dreň, presne takú, ako ju poznáme z pohárikov s detskou výživou. Šťava z takýchto strojčekov je čírejšia, takmer úplne bez peny a dá sa na nej v porovnaní s odstredivkou skutočne uvidieť rozdiel.

Ak však ide o chuť, rozdiel zbadáte skôr pri surovinách, ktoré často neodšťavujeme. Kým šťava z kapusty ktorá prešla odstredivkou, na jazyku škrabe ako žihľava, cez lis prejde len čistý mok bez vlákna. Odstredivka je favoritom všade tam, kde nie sú na prvej priečke hitparády práve jabĺčka.

Vertikálny lis KitchenAid Artisan 5KVJ0111 (499 €) je ťažší, ako by ste si pri pohľade naň mysleli. Toto nesmierne pevné torzo so silnou prevodovkou dokáže vyžmýkať čokoľvek. Šťavu si čapujete na odkvapkávacej mriežke priamo do pohárika, priam ako keby ste sa postavili pred kávovar. Ak však príde na veľké kusy, mohli by ste ho bez prestávky nechať bežať od rána do večera. Dokáže vylisovať úplne všetko bez toho, aby sa unavil. A ak ide o jeho čistenie, všetko je vyladené k jednoduchosti. Na prvom mieste pri jeho návrhu bola zaiste robustnosť, ktorá mu má zaistiť absolútnu dlhovekosť.

Podobného prístupu, ale v odľahčenej podobe pre všedný deň sa drží lis Concept LO-7046 (159 €). Pevným, stabilným tempom uberá z plniaceho otvoru kus po kuse, aby z neho vytlačil čo najviac šťavy. Aj v tomto prípade všetko tlačí cez sitá s rôznymi veľkosťami otvorov, ktoré si vymeníte podľa toho, s akým ovocím alebo s akou zeleninou pracujete. A ak si hneď na začiatku vypestujete návyk na čistenie prúdom vody ešte za behu, budete mať umývanie omnoho jednoduchšie. Ak ste dosiaľ mali doma len starú, nie dobre spracovanú odstredivku, tento model bude pre vás rozhodným krokom vpred.

Odšťavovač Russell Hobbs

Cez rutinu sa musíte preniesť
Ak nemáte radi doma žiadne novoty, odšťavovanie potom nebude pre vás a môže sa stať, že odšťavovač – hoci dobrý a výkonný – u vás zapadne prachom. Ako vyzerá rutina odšťavovania? Najprv musíte mať vždy poruke ovocie a zeleninu, ktorú chcete naložiť do stroja. Z pivničky rodinného domu to ide najlepšie, v paneláku musíte počítať s pravidelným nakupovaním.

Odšťavovanie je takmer ako hra. Umyjete ovocie, očistíte ho, možno trochu prikrájate a natlačíte do stroja. Pri lise nezašpiníte nič, pri odstredivke drobnejšie kúsky môžu lietať i po kuchyni. A je úplne jedno, či to budú egreše, kus mrkvy, alebo bobuľky hrozna. Naplniť však krčiažok čerstvým mokom zaberie iba niekoľko minút.

Potom už prichádza čas, čo nejednu gazdinku či domáceho pána po čase prikvačí ťarchou povinností. Spracovať treba dreň, aby nezostarla, a aj odšťavovač treba rozobrať, vyumývať a opäť zložiť. Niekto robí takéto veci prirodzene a s radosťou, pre iného je to nočná mora. Obzvlášť v prípade, ak vás po každom cykle čaká takmer desať dielcov, ktoré potrebujete vyčistiť a umyť. Nie je to len opláchnutie pod tečúcou vodou. Vlákna ovocia sú natlačené v sitkách, ukrývajú sa v zákutiach a sem-tam kdesi aj šťava zatečie, kam nemala. To všetko treba dať na poriadok. Takže dve minúty príprav, dve minúty odšťavovania, minúta rozkoše pri pití šťavy a desať minút upratovania. Ak máte na toto čas a chuť, ste človek, pre ktorého odšťavovače vymysleli.
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus