Sviatočný tart s bielou čokoládou

Sviatočný tart s bielou čokoládou

Každú chvíľu má niekto narodeniny či meniny alebo iný sviatok. Ja som si pre vás pripravila recept na lahodný tart, ktorým môžete spestriť oslávencov sladký stôl, alebo si ho pripravť len tak, hocikedy. Je vynikajúci.
Základom tohoto tartu je ľahučké a neskutočne chutné maslové cesto, na ktoré potrebujeme:

250g hladkej múky
80g práškového cukru
100g studeného masla
2 žĺtky
1 vajce
štipku soli
a štipku prášku do pečiva

Všetky suroviny spolu vymiešame vo foodprocesore na jemnú drobenku, ktorú potom rukami vypracujeme do jednoliateho cesta. Cesto pripravíme do jednej gule a dáme ho na 30 minút zachladiť do chladničky, aby sa nám s ním neskôr lepšie pracovalo.

Neprehliadnite:
Plechy na pečenie od f. Salter
Salter recept

Vychladnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s priemerom 30 cm, ktorým budeme vykladať pripravenú formu na tart. Ja som použila formu Salter, ktorej čaro som objavila až nedávno. Napriek tomu, že nemá vysúvacie dno, nie je potrebné ju vymasťovať, alebo vysypať múkou. Jej povrch je uplne neprilnavý, nenalepí sa na ňu ani omrvinka a koláčik sa krásne rovnomerne prepečie. Je veľká 27 cm, čiže úplne ideálne na príjemné rodinné popoludnie.

Salter recept

Keď máme cesto vo forme, poprepichujeme ho vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúklo a pečieme ho pri 180 stupňoch cca 15 minút až do zlatista.

Salter recept

Vychladnuté cesto plníme krémom, naozaj podľa ľubovôle. Ja som si zvolila mascarpone krém s bielou čokoládou. Potrebujeme naň:

2 mascarpone
1 jemný tvaroh
100g bielej čokolády
Práškový cukor/med/agave

Neprehliadnite:
Inovativní nádobí Salter přináší revoluci v kuchyni: Víte, jak se vaří na mramoru a kovaném hliníku?
Salter recept

Bielu čokoládu si najprv vo vodnom kúpeli roztopíme do lesklej a tekutej hmoty. Ostatné suroviny spolu vyšľaháme v kuchynskom robote a nakoniec do nich prilejeme aj roztopenú bielu čokoládu. Hotový krém jednoducho vyklopíme do pripraveného korpusu a navrstvíme. Nemusíte sa trápiť uhladzovaním, alebo vyrovnávaním, tento tart má svoje čaro práve pre jeho “ocapkanosť” :)

Salter recept

Hotový tart už čaká len na vašu fantáziu a svoje dozdobenie. Ja som použila čerstvé jahody, čučoriedky, maliny a jedlé kvety, aby bol na veľkonočnom stole krásne farebný. Nakoniec už len podsypať lupienkami mandlí a tento zázrak je hotový!

Salter recept

Najlepšie je nechať ho 1 deň odpočinúť v chladničke, aby sa maslové cesto jemne nasiaklo krémom a mohli sme ho pohodlne krájať.

Mne už nezostáva nič iné, len vám zaželať dobrú chuť!

Neprehliadnite:
Jahodové cheesecake kocky
Salter recept
comments powered by Disqus