Toto je 5 potravín, ktoré sa vám najrýchlejšie pokazia + tipy, ako tomu predchádzať

Toto je 5 potravín, ktoré sa vám najrýchlejšie pokazia + tipy, ako tomu predchádzať

Zhruba tretina celého môjho nakúpeného jedla končí v odpadkovom koši. Len v Česku vyhodíme každý rok cca 200 ton jedla. A lepšie na tom nie sú ani naši slovenskí susedia. Tí podľa štatistík vyhodia 111 ton, čo je menej než v Česku, no aj tak ich toto číslo posunulo na ôsmu priečku najväčších plytvačov v EÚ. Jak však túto nemilú štatistiku zmeniť? Základom je zistiť, ktoré potraviny sa pokazia najrýchlejšie a čo urobiť preto, aby k tomu nedochádzalo.
Status, Laica, vákuovanie

Chladené mäso
Tiež z času na čas podľahnete výraznej zľavovej akcii a nakúpite chladené mäso, z ktorého plánujete pripraviť na ďalší deň obed alebo večeru pre celú rodinu? Potom vás pravdepodobne nepríjemne prekvapí zmena farby, štruktúry či odéru mäsa, ku ktorej môže dôjsť už v priebehu 24 hodín. Dôvodom môže byť skutočnosť, že mäso v dobe akčného predaja už nepatrilo medzi to najčerstvejšie, no oveľa častejšou príčinou je zlé skladovanie.

Ak si už z obchodu chladené mäso prinesiete, nenechávajte ho v pôvodnom obale. Obal vymeňte, mäso dôkladne umyte pod studenou tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a osušte ho papierovými utierkami. Takto pripravené mäso môžete následne potrieť olejom, prípadne osoliť či posypať bylinkami. Aby v chladničke vydržalo čerstvé čo najdlhšie, je dobre zbaviť ho nadbytočného vzduchu- tzv. zavákuovať. Na to vám poslúžia praktické vákuovacie systémy Laica, ktoré predĺžia trvanlivosť čerstvého mäsa 2-5x!

Status, Laica, vákuovanie

Ovocie, zelenina, šaláty
Problematické môžu byť aj šaláty, ovocie a zelenina, ktoré vydržia v chladničke čerstvé iba pár dní. Ak navyše kupujete chemicky neošetrené kúsky ovocia a zeleniny, ich trvanlivosť je ešte kratšia. So zeleninovými alebo ovocnými šalátmi sa však nemusíte predčasne lúčiť. Stačí vedieť, ako ich správne skladovať.

Neprehliadnite:
Najčastejšie otázky o skladovaní potravín- nájdite svoju odpoveď
Aj tu vám pomôžu praktickí vákuovací spoločníci, napríklad značky Status. Pretože vzduch spôsobuje oxidáciu potravín, čím uľahčuje množenie baktérií a plesní, opäť bude potrebné sa ho zbaviť. Použiť môžete aj vyššie spomenutý vákuovací systém alebo praktické vákuovacie dózy, do ktorých vložíte ovocie či zeleninu vcelku (alebo pokrájané) a prebytočný vzduch odsajete mechanickou alebo elektrickou pumpičkou. Takto uskladnené potraviny by ste mali uložiť do spodnej (najchladnejšej) časti chladničky. Ovocie a zelenina vám takto vydržia pokojne osem až 10 dní.

Údeniny a salámy
Napríklad klobásy údené teplým alebo studeným dymom nepotrebujú žiadne špeciálne vákuovanie, pretože vydržia pomerne dlho. Veľmi podobne sú na tom aj mäkké salámy a výrobky varené v obaloch (napr. tlačenky), ktoré môžeme považovať za akési polo-konzervy, pretože sú vo vnútri sterilné a obalené nepriepustnou fóliou.

Keď ich však pokrájame, alebo si kúpime rovno nakrájané údeniny, ich ochranná vrstva bude porušená a tu by sa k slovu malo znova dostať vákuovanie. Aj tu vám pomôžu vákuovacie dózy a boxy alebo špeciálne vákuovacie sáčky, v ktorých vydržia salámy a údeniny v chladničke až desať dní. Ďalšou výhodou je aj to, že nenasajú pachy z chladničky a zároveň k ostatným potravinám nepustia svoju typickú vôňu.

Status, Laica, vákuovanie

Čerstvé syry
Podobná situácia je aj pri čerstvých syroch typu mozarella, gorgonzola alebo feta, ktoré po rozbalení často inklinujú k tomu, že sa na ich povrchu vytvorí nežiaduca pleseň. Preto by ste im mali vytvoriť  zodpovedajúce prostredie, ktoré predĺži ich životnosť. Napríklad využitím vyššie spomínaných Status vákuovacích boxov.

Neprehliadnite:
Najčastejšie otázky o vákuovaní potravín- nájdite svoju odpoveď
Uvarené jedlo a nedojedené zvyšky
Chcete si navariť jedlo na pár dní dopredu? Opäť sa vám budú hodiť vákuovacie dózy a boxy, ktoré predĺžia jeho čerstvosť a chuť 3 až 5 krát. Boxy si navyše môžete vziať so sebou do práce či na piknik.

Uvarené jedlo si vďaka nim uchová plnú chuť, vôňu a zároveň sa k nemu nedostanú nezvaní návštevníci, ktorí by sa za bežných okolností postarali o jeho rýchle skazenie.

Vo finále tak ušetríte nielen čas, ale predovšetkým finančné prostriedky. Keď k tomu všetkému pripočítate ešte šetrnosť voči životnému prostrediu a prírode, len ťažko budete hľadať spoľahlivejšieho a ekonomickejšieho spoločníka.
comments powered by Disqus