Vákuovanie pre začiatočníkov: Plytváte potravinami? Zistite to!

Vákuovanie pre začiatočníkov: Plytváte potravinami? Zistite to!

Vedeli ste, že priemerný Slovák vyhodí ročne približne 111 kíl potravín? Že vizuálne nepríťažlivé potraviny sa do našich obchodov ani nedostanú a že plytvanie začína už pri pestovaní? Potraviny musia zvládnuť dlhú a náročnú cestu na to, aby sa dostali až k vám domov. A mnoho z nich sa dokonca nikdy nespotrebuje. Aké sú štatistiky a čo môžete urobiť pre ich záchranu?
Plytvanie začína už pri pestovaní
Klasický reťazec vzniku potravín a príčin ich plytvania je nasledovný:
1. Pestovanie - nadprodukcia, zlé skladovanie úrody, straty pri zbere,...
2. Výroba a spracovanie - chyby pri balení, nevyhovujúci estetický štandard,...
3. Distribúcia - nesprávna preprava a skladovanie, zlé podmienky,...
4. Spotrebitelia - vytváranie veľkých zásob, nesprávne skladovanie, zlé spotrebiteľské návyky,...

V koši tak končia tony potravín, ktoré by dokázali nasýtiť všetkých ľudí na svete. Dokonca štvornásobne. Aktuálne štatistiky však ukazujú, že každý deviaty človek na svete trpí podvýživou a hladom.

Vákuovanie pre začiatočníkov

Štatistiky hovoria jasne
Ak by sme sa na problematiku  plytvania pozreli z percentuálneho hľadiska, zistili by sme, že existujú také potraviny, ktorými plytváme viac a také, ktoré vyhadzujeme menej. Rozdelenie je nasledovné:
- Zelenina a ovocie= 45%
- Koreňová zelenina a hľuzy= 45%
- Ryby a morské plody= 35%
- Obilniny= 30%
- Olejnaté semená a strukoviny= 20%
- Mliečne výrobky= 20%
- Mäso= 20%

Neprehliadnite:
„Nárazové“ nákupy potravín dokážu ušetriť čas aj peniaze
Začnime kŕmiť ľudí, nie odpadkové koše...
Ak aj vás tak trochu zamrzeli fakty spomenuté vyššie, určite si kladiete otázku, ako to zmeniť. A je to vôbec v rukách jednotlivca. Odpoveď je ÁNO. Ak začneme obmedzovať plytvanie v našich domácnostiach, je veľmi pravdepodobné, že zabezpečíme dostatok potravín aj pre naše budúce generácie, ktorých budúcnosť je už teraz ohrozená napríklad klimatickými zmenami. Tie vplývajú aj na výrobu potravín.

Vákuovanie pre začiatočníkov

Ako zistím či plytvám potravinami?
Medzi najčastejšie znaky plytvania potravinami v domácnosti patria tieto fakty:
1. Často ich nájdete po záruke, nevhodné na ďalšie použitie:
V tomto prípade je jasné, že vám zlyháva plánovanie a skladovanie. Niekoľko tipov, ako to zmeniť nájdete v našom predchádzajúcom článku.
2. Máte veľké zásoby a plnú komoru, nemáte prehľad: Niekedy, keď príliš prepadneme nákupnej horúčke či sezónnemu ošiaľu v podobe zaváranín, hubovej sezóny, zabíjačiek a pod., strácame prehľad. V tomto bode by sme mali zvoliť vhodnú stratégiu na zmiernenie plytvania.
3. Často sa objavujú potraviny vo Vašich smetných nádobách: Všimli ste si, že vysypávate smeti častejšie ako je nutné. Dôvodom môže byť neprimerané množstvo zapáchajúceho jedla v odpadkovom koši. Toto je signál, že je asi čas na zmenu.
4. Zabúdate na ne: Po pár dňoch od veľkého nákupu si spomeniete na potravinu, ktorú ste kúpili za účelom, ktorý ste nikdy nenaplnili? Pravdepodobne sa vo vašom domove udomácnilo plytvanie.

Nikdy nie je neskoro
Ak ste u seba doma na základe predchádzajúcich riadkov identifikovali plytvača a popísané praktiky sú vám dôverne známe, ešte stále máte šancu zachrániť veľkú časť potravín. V začiatkoch môže byť veľmi efektívnou pomôckou vákuovanie. A keď ho po čase spojíte s vašimi novými návykmi pri plánovaní, nakupovaní a skladovaní, môžete dokonca ušetriť značný objem potravín a dokonca aj peňazí.

Vákuovanie pre začiatočníkov

Vákuovanie potravín prispieva k lepšej budúcnosti
Vákuovanie predstavuje zaujímavý spôsob, ako udržať potraviny dlhšie chutné a čerstvé. Navyše ide o jednu z alternatív, ktorá má za cieľ znížiť objem skazených a vyhodených potravín, čo predstavuje významný sociálny, ekologický a ekonomický problém súčasnej spoločnosť. Dnes máme na výber vákuovacie systémy rôznych značiek ako napríklad Status alebo Laica. Ak s vákuovaním iba začínate, môžete si ho vyskúšať na vákuovacích boxoch, malých základných vákuovačkách fólií alebo na rôznych vákuovacích vychytávkach.

Neprehliadnite:
Najčastejšie otázky o skladovaní potravín- nájdite svoju odpoveď
Ak sa vám tento článok páčil a bol pre vás užitočný, odporúčame sledovať aj ďalšie články zo série „Vákuovanie pre začiatočníkov“. Nabudúce si povieme niečo o spôsoboch a dostupných možnostiach, ako čo najmenej plytvať potravinami.

Použité údaje: Bibliografia: OZ Free Food (2021) Plytvanie v číslach. Dostupné na internete: www.free-food.sk/problem/ake-su-statistiky/
comments powered by Disqus