Polievku Gazpacho z čerstvých paradajok vykúzlite s robotom Kenwood

Polievku Gazpacho z čerstvých paradajok vykúzlite s robotom Kenwood

Radi si pochutnáte na lahodných pokrmoch a špecialitách? Dávate prednosť ľahkej španielskej kuchyni? Potom práve Vám sa trafíme do chuti receptom na exkluzívnu polievku Gazpacho, ktorý je súčasťou tohto článku. Ako už prvé riadky napovedali, jedná sa o španielsku špecialitu – konkrétne teda o zeleninovú polievku, ktorá sa však podáva a konzumuje za studena. Pôvodne tento recept vznikol vo vzdialenej Andalúzii, kam sa paradajky – mnohými milovaná ale aj nenávidená pochúťka – dostali až po roku 1492. Základom polievky je čerstvá, krehká a chutná zelenina, najmä však mäsité paradajky. Príprava polievky nie je extra náročná, ovšem ale jej chuť je naproste nezameniteľná.
Recept na Gazpacho polievku s čerstvých paradajok
Gazpacho
Suroviny:
- 450 g zrelých mäsitých paradajok
- 1 olúpaný strúčik cesnaku
- 2 nitky čerstvej petržlenovej vňate alebo bazalky
- 15ml (1 polievková lyžica) paradajkového pretlaku
- 15ml (1 polievková lyžica) citrónovej šťavy
- 30ml (2 polievkové lyžice) panenského olivového oleja
- ¼ olúpanej a nakrájanej šalátovej uhorky
- 2 jemne nasekané jarné cibuľky
- 300 ml paradajkovej šťavy alebo paradajkového džúsu
- 1 malá zelená paprika očistená od semienok a nakrájaná na malé kocky
- 5 cm dlhý, veľmi jemne nakrájaný kúsok uhorky
- soľ a čerstvo namleté celé čierne korenie
- na servírovanie vhodné použiť krutónky

Postup prípravy:
V prvom rade venujeme dostatočnú pozornosť príprave paradajok, ktoré na 15 minút ponoríme do misy plnej vriacej vody. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nahrubo nakrájame. Následne paradajky spolu s cesnakom a petržlenovou vňaťou alebo bazalkou, paradajkovým pretlakom a uhorkou rozdrvíme v robote Kenwood Cooking Chef KM086 alebo inom Food procesore. Vzniknutú zmes prepasírujeme cez nylonové sito. Potom vmiešame nakrájanú jarnú cibuľku, zelenú papriku a jemne nasekanú uhorku ochutenú citrónovou šťavou a olivovým olejom. Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Aby sa jednotlivé chute polievky prepojili, odporúčame ju nechať odležať v chladničke minimálne po dobu dvoch hodín. Potom však bude polievku nutné znovu dochutiť, pretože vychladením sa jej aróma výrazne znižuje.

Tip na servírovanie:
Ako bolo spomenuté v úvode článku, jedná sa o polievku, ktorá sa servíruje a konzumuje výlučne za studena. Preto je vhodná najmä pre horúce letné dni, kedy človeka skvele osvieži a zasýti. Polievku servírujeme do studených misiek, ktorých prostrednú časť môžeme vyplniť ľadom. Polievku potom môžeme po povrchu pokropiť olivovým olejom a na posypanie použiť krutónky zo svetlého chleba, prípadne nejaký ten lístok bazalky alebo mäty.

Neprehliadnite:
Další recepty s mixérem Rusell Hobbs
Pár slov o prístroji Kenwood Cooking Chef KM086
Pre prípravu polievky Gazpacho sme použili absolútneho majstra v kuchyni - konkrétne teda kuchynského robota Kenwood Cooking Chef KM086, ktorý okrem mixovania zvládne veľa ďalších vecí. Keďže sa jedná o multifunkčného kuchynského pomocníka, kombinuje v sebe výhody a prednosti klasických robotov, mixérov a Food procesorov. Okrem mixovania zvládne aj miešanie, šľahanie, a dokonca aj indukčné varenie. Jedná sa o vôbec prvý výrobok na našom trhu, ktorý túto funkciu ponúka. S týmto pomocníkom bude príprava zdravých a chutných jedál veľkou zábavou!

Dobrú chuť prajeme!

Chcete vedieť viac o kuchynských robotoch Kenwood a možnostiach, ktoré varenie s nimi schováva? Stiahnite si náš e-book plný zaujímavých článkov!
comments powered by Disqus