Vendula Flassig Vrablová

Vendula Flassig Vrablová

Vendi tráví hodně času doma nebo v kanceláři, proto je ráda za každou venkovní aktivitu, kterou může provozovat v okolí svého bydliště. V poslední době ji nadchnul běh, a jelikož je od přírody velmi soutěživá, ráda překonává své limity a nejrůznější druhy výzev. Po náročném dni ji nejčastěji potkáte v dobré kavárně u oblíbené knihy a voňavé kávy.
Naparovanie vs. inhalácia: Poznáte rozdiely medzi oboma metódami?
4203

Naparovanie vs. inhalácia: Poznáte rozdiely medzi oboma metódami?

etóda inhalovania a naparovania je stará skoro ako ľudstvo samo. V dávnych dobách ich obe odporúčal napríklad Hippokrates. Pacienti inhalovali mentol alebo eukalyptus. Úplne prvý, kto v 1. storočí predpísal inhaláciu siričitou parou, bol Grék Pedanus Diascorides, otec farmaceutických vied. A inhalácia sa spoločne s naparovaním dostala k slovu aj v dnešnej dobe. A to obzvlášť v období najrôznejších chorôb a epidémií. Aký je vlastne rozdiel medzi oboma zmienenými metódami? A ktorá z nich je účinnejšia? Prezradíme v nasledujúcich riadkoch.
... čítaj viac
Skladovanie vianočných cukroviniek: suché potrebuje „dýchať“ a čokoláda neznesie mráz
2958

Skladovanie vianočných cukroviniek: suché potrebuje „dýchať“ a čokoláda neznesie mráz

Do najkrajších sviatkov v roku zostáva posledných pár dní. A pretože si viacerí z nás nedokážu predstaviť Vianoce bez voňavých cukroviniek, mnoho domácností zapĺňajú v týchto dňoch vône lineckého pečiva, vanilkových rožkov, perníčkov a ďalších dobrôt. Viete však, ako uchovať cukrovinky čerstvé a chutné až do konca roka? Máme pre vás niekoľko praktických tipov.
... čítaj viac
Skladovanie zemiakového šalátu a ďalších vianočných dobrôt má svoje pravidlá
796

Skladovanie zemiakového šalátu a ďalších vianočných dobrôt má svoje pravidlá

Do najkrajších sviatkov roka zostáva posledných pár dní. Ak si nedokážete predstaviť Štedrý večer bez vašej obľúbenej polievky, zemiakového šalátu a ryby, asi budete riešiť, ako prípadné zbytky skladovať tak, aby vám po následnej konzumácii nepremenili žalúdok a črevá na vojnové pole. Skladovanie zemiakového šalátu, rýb, obaľovaných rezňov alebo napríklad koláčov má svoje pravidlá. Poznáte ich všetky?
... čítaj viac
Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás
637

Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás

Vdeli ste, že prvá rýchlovarná kanvica pochádza z ďalekej Mezopotámie a s tou dnešnou by ste si ju pravdepodobne vôbec nespojili. Bola z kameniny, ktorú postupne nahradili kanvice z odolnejších a menej krehkých materiálov. Vôbec prvá „moderná“ kanvica sa ale v našich kuchyniach objavila až v roku 1893. Bola však veľmi nepraktická, pretože výhrevné teleso nebolo možné ponoriť do vody. Dnešné možnosti varných kanvíc sú predsalen o niečo zaujímavejšie a komfortnejšie. Je však potrebné vedieť, ako sa o kanvicu správne starať, aby vydržala čo najdlhšie.
... čítaj viac
Inhalácia Vincentky ako účinná pomoc pri respiračných ochoreniach
1115

Inhalácia Vincentky ako účinná pomoc pri respiračných ochoreniach

Vincentka vyvierajúca v údolí Luhačovického potoka je jednou z najvyhľadávanejších a najobľúbenejších minerálnych vôd v Česku a na Slovensku. Táto zbytková morská voda, ktorá zostala viac ako 60 miliónov rokov zakonzervovaná v alpínskom vrásnení a sopečnej činnosti, má stimulujúce liečivé účinky, ktoré môžete ľahko podporiť vhodným spôsobom aplikácie. Napríklad inhaláciou...
... čítaj viac
Ako vybrať poriadny mlynček na mäso? Dôležitý je príkon aj voľba príslušenstvo
521

Ako vybrať poriadny mlynček na mäso? Dôležitý je príkon aj voľba príslušenstvo

Čo si budeme hovoriť. Doma zomleté mäso, ktoré následne premeníte na lahodné karbonátky, hamburgery alebo napríklad domáce klobásky to kupované nemôže za žiadnych okolností nahradiť. Ako ale dostať z kvalitného kusu mäsa mleté a pripravené na ďalšiu úpravu? Bez poriadneho mlynčeka sa nezaobídete! Ak plánujete jeho nákup, máme pre vás niekoľko rád a tipov, ktoré sa pri výbere oplatí zohľadniť.
... čítaj viac
Vákuovanie kávy: Jednoduchý spôsob, ako udržať kávu dlhšie čerstvú a voňavú
1904

Vákuovanie kávy: Jednoduchý spôsob, ako udržať kávu dlhšie čerstvú a voňavú

Ak patríte medzi milovníkov voňavej kávy, pravdepodobne si nedokážete predstaviť nový deň bez plnej šálky tejto blahodarnej tekutiny. Ako dostať z kávy to najlepšie a čo robiť, ak si kúpite väčšiu zásobu vášho obľúbeného kávového favorita? Poradíme vám ako ju správne skladovať a pridáme aj tipy, vďaka ktorým si kávu naozaj vychutnáte.
... čítaj viac
Ste často chorí, unavení a bolí vás hlava? Možno trpíte syndrómom chorých budov
637

Ste často chorí, unavení a bolí vás hlava? Možno trpíte syndrómom chorých budov

Celý deň pracujete v modernej kancelárii, alebo napríklad doma na home office? Dbáte pritom na zdravú stravu, vyvážený jedálniček, dostatočný pitný režim a len čo máte chvíľku voľna, vyrazíte von na čerstvý vzduch? Napriek tomu sa ale necítite dobre? Trápia vás opakované prechladnutia, nekonečná únava, alergie, suché sliznice, bolesť hlavy alebo dokonca migréna?
... čítaj viac
Toto je 5 potravín, ktoré sa vám najrýchlejšie pokazia + tipy, ako tomu predchádzať
565

Toto je 5 potravín, ktoré sa vám najrýchlejšie pokazia + tipy, ako tomu predchádzať

Zhruba tretina celého môjho nakúpeného jedla končí v odpadkovom koši. Len v Česku vyhodíme každý rok cca 200 ton jedla. A lepšie na tom nie sú ani naši slovenskí susedia. Tí podľa štatistík vyhodia 111 ton, čo je menej než v Česku, no aj tak ich toto číslo posunulo na ôsmu priečku najväčších plytvačov v EÚ. Jak však túto nemilú štatistiku zmeniť? Základom je zistiť, ktoré potraviny sa pokazia najrýchlejšie a čo urobiť preto, aby k tomu nedochádzalo.
... čítaj viac